24 ian. 2010

Recomandare cinematografica

Buna seara! dragi cititori ai blogului meu. V-a fost dor de mine? Ei bine, am revenit in noul an cam tarziu, cu acest post, desi as fi vrut sa incep altfel, cu o retrospectiva a anului trecut, retrospectiva ce nu va mai fi postata din motive personale.

Revin pe blogosfera, atat de tarziu, dupa mai mult de o luna si o saptamana, din ratiuni de timp, acesta lipsindu-mi cu desavarsire, in urma frecventarii celor doua masterate ale mele, avand in vedere ca acum e si sesiunea de examinare la ambele. Dar totusi, am reusit sa-mi fac timp sa vizionez un film recomandat cu multa caldura, intr-o seara geroasa de ianuarie.

In aceasta seara, ma gandeam sa va prezint, sau sa va fac o recomandare cinematografica. E un film, o drama, despre Cel de-al Doilea razboi in Olanda. Filmul se numeste in original "Zwarteboek" sau "Black Book", in traducere. Aceasta recomandare am primit-o de la prietena mea, iar eu vi-l recomand mai departe.

Filmul prezinta viata tinerei evreice Rachel Stein, interpretata de Clarice van Houten, care se vede nevoita sa-si schimbe identitatea in Ellis de Vries pentru a supravietui , si "se face frate cu dracu` pana trece puntea". Insa, in lupta pe doua fronturi, da doar de 'tradatori", care, vorba vine, sar sa o ajute.

Tot filmul se invarte in jurul afacerii murdare dintre notarul evreul Wim Smaal, locotenentului german Gunther Franken, a falsului agent de Securitate, Van Gein, si capitanului dr. din a armata canadiana, sub acoperire in Rezistenta olandeza, Hans Akkermans. Notarul Wim Smaal vinde informatia si pontul, despre evreii bogati, care vor sa scape de lagarele de exterminare lui van Gein, care la randul lui ii plaseaza in bratele locotentului Franken, care-i ucide pe toti, si ii jefuieste.

Primul dintre acestia, van Gein, ii conduce familia la moarte, prin vanzarea lor in mana "lupului cel rau", nazist, Franken Al doilea, un capitan doctor in armata canadiana, o sfarseste nasol, inchis intr-un sicriu, va ajunge de viu pe fundul lacului, va intra la apa, desi pare a fi omul care lupta cot la cot cu ea in Rezistenta, pentru supravietuire. Al treilea, cel mai greu de dovedit e notarul Smaal, cel ce tine "carnetelul negru", la propriu si la figurat,  care o sfarseste si el tragic.

Ea se face "frate' cu un lupisor mai mare, dar cuminte, capitanul Muntze, care isi da seama de jocul ei dublu si incearca s-o ajute sa scape de "lupul cel  rau", Franken, dar sfarseste in fata plutonului de executie.

Totusi, binele triumfa in fata raului, desi exista faze pline de adrinalina, si putin erotism, de ce sa nu recunoastem, care umple un scenariu dinamic, care nu-ti dau timp sa te plictisesti, sau sa spui ca nu e un film bun. Filmul are actiune, e dinamic, cu multa tradare, iti dai seama abia la final de advaratul scenariu al tradarii,  de imbarligatura, prezentat frumos sub culoarea epocii naziste in Olanda, de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, si modul cum, multi dintre cei ce se aflau de partea nazistilor, chiar si general fiind, trec in cealalta tabara, dar pentru a-si salva pielea.

Filmul prezinta parca un altfel de Holocaust, nu cel al lagarelor de exterminare, ci al  excutiilor in masa si  al jafurilor de la evreii bogati, de catre hapsanii ofiteri cu rang inferior din armata nazista. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cand Adolf iti tragea o cizma-n cur si-ti punea o casca pe cap, nu prea cred eu ca mai conta cine e inamicul. Evrei, rusi, polonezi toti au fo jefuiti. Asa ca hai sa nu le bocim soarta alora, daca baietii isi faceau si ei o asigurare de viata (la soldati ma refer). Si asa nu s-o facut nici un film despre "holocaustul" fostilor soldati germani in lagarele americane si sovietice. Au ei pacatele lor si le ajung