23 oct. 2009

"FOTBALUL - SPORT REGE" în România, HUH? POATE "MIZERIE GROTEASCĂ" SAU "CĂCAT ÎMPUŢIT"

Bună dimineaţa!

Cer scuze cititorilor blogului meu care nu sunt infestaţi de MICROBUL sportiv, FOTBAL, în România ridicat la rangul de "SPORT REGE", pentru că i-am intoxicat în ultimele zile cu fotbal. Dacă alaltăieri şi ieri, vorbeam de spectacol fotbalistic high-class, azi vă voi vorbi de "mizeria" high class, pe care echipele româneşti o practică în Europa League.

Aseară, 4 echipe româneşti au avut meciuri de susţinut în Europa League, ca să ce? Să facem un punct din 12. FC Timişoara ce a mai reuşit să menţină ştacheta sus, 0-0 cu Anderlecht, în rest loseri pe bandă... Dinamo a fost zdrobită de Galata, pe Ali Samy Yen cu 4-1. De le-ar da şi în Ştefan cel Mare un 5, 6-0, să le mai treacă aerele de fotbalişti profesionişti.

Steaua războinicului luminii, Gigi Be(rbe)cali, începe să apună, nu are putere să strălucească, ba mai mult o luat bătaie acasă cu 0-1 cu Fener. Media românească face campanie "NE BATEM CU TURCII", dar nu suntem în stare, la fotbal, să batem două echipe la fotbal din Turcia, poate cu palma pe umăr de praf, da. Şi mai avem tupeul să numim fotbalul românesc, "SPORT REGE", în toate comentariile de fotbal. Mai bine am numi fotbalul în România, "MIZERIE GROTEASCĂ" sau "CĂCAT ÎMPUŢIT" de 20 de ani, decât sport rege.

CFR Cluj nu mai e de mult echipa care anul trecut reuşea să învingă pe AS Roma acasă pe Olimpico. Dacă n-a fost în stare să treacă de Sparta Praga.

Motivele pentru care performanţă în fotbalul românesc nu se face sunt foarte multe. Vă enumăr câteva:
  1. Schimbă antrenorii echipelor la prima înfrângere, nelăsându-i să se acomodeze cu tot lotul de jucători, pe care îl au la dispoziţie. Un antrenor nu e lăsat să-şi facă treaba de antrenor, e ameninţat de patronul clubului că la prima înfrângere zboară. E o mentalitate greşită, aceasta. El ca antrenor, tot poate să dea cele mai bine intenţionate şi mai bune instrucţiuni, dacă jucătorii nu sunt în stare să joace, sunt obosiţi sau nu-al ascultă. Un antrenor ar trebui lăsat cel puţin un sezon, cu rezulte bune, cu eşecuri, să se poată acomoda cu toţi jucătorii. De-abia vine pe bancă, stă 2-3 etape şi e aruncat. Strategia nu o poţoi face din mers, jucătorii devin confuzi şi nu mai ştiu ce şi cum tre' făcut.
  2. Patronii de cluburi se bagă peste antrenor. Atunci, de ce-l mai angajezi pe antrenor. Antrenează tu!, daca te crezi mai deştept şi ai idee că le ştii pe toate.
  3. Nu ştim să alegem jucătorii valoroşi din alte campionate. Nu avem de unde face o selecţie de jucători. Nu se mai fac competiţii interşcolare urbane şi rurale, la nivel de şcoli, nu avem condiţii, nu avem stadioane, nu avem impresari FIFA competenţi şi valoroşi, nu avem scouts la echipe şi multe altele.
  4. Jucătorii sunt momiţi cu salarii mari, ajung la club, apoi încep să frece menta. Se demotivează. Mai prinde şi banca şi adio! Din jucătorul hot prospect pe care sperai să-l ai, ajunge un loser. Nu joacă mai nimic, se trânteşte la fiecare fază pe jos, cerşiind fault/ penalty după caz, şi în rest aleargă sau se face că aleargă motivat să lovească mingea.
  5. NU AVEM MENTALITATE DE ÎNVINGĂTOR!
Ridici un sport la rangul de "SPORT REGE", când acel sport îţi rezltate notabile, vezi GIMNASTICA ARTISTICĂ în perioada BELU/BITANG la feminin, sau acum la masculin; HANDBALUL, cu treofee mondiale la feminin, şi cupe europene câştigate de fete şi băieţi; SCRIMA revine în forţă; CANOTAJUL feminin, într-o vreme, 8+1.

Fotbalul românesc ce trofeu a adus în ultimii 23 de ani? European, mondial sau intercluburi. Nici unul. Doar aceea memorabilă calificare în Sferturila Campionatul Mondial din SUA, când aveam cu adevărat jucători valoroşi, ce ştiau să preţuiască prezenţa în tricoul echipei naţionale. Acum Mutu, se dă mare şi tare, la naţională nu face nimic, se distrează prin cluburi de distracţii, iar la Fiorentina dă 2 goluri în Champions League.

Fotbalul românesc când va reuşi să câştige 3 Campionate Mondiale, 3 Europene, să domine 10 ani la rând fotbalul european intercluburi, să bată toate echipele ce le întâlneşte în cale, fie că vorbim de Real Madrid, Barcelona, Milan, Inter, Olimpique Lyon, Olimpique Marseille, Bayern, Stuttgart, Chelsea, Man. Utd, sau orice altceva, atunci îţi poţi permite să numeşti FOTBALUL, SPORT REGE!

Pân-atunci, "Ciocu' mic şi joc de glezne!", şi scoateţi-vă din vocabular sintagma asta... FOTBALUL, SPORT REGE!, nu se potriveşte. De unde aţi importat-o?

Niciun comentariu: