Marţi seara a fost seara de "culturalizare'' a cerebelului de animal primitiv al lui Hoţa, adică eu. La invitaţia unei prietene dragi am răspuns pozitiv pentru deschiderea spre cultură, şi nu mi-a părut deloc rău.
La Teatrul Naţional din Târgu Mureş, actorii trupei Liviu Rebreanu au organizat punerea în scenă a unei piese, pentru studenţii Universităţii "Petru Maior" din localitate. Am zis, de ce nu?, dacă pe deasupra era şi gratis intrarea.
Deci, s-a jucat piesa "Butoiul cu praf de puscă" de Dejan Dukovski, pus în scenă de regizorul Sorin Misirianţu. Titlul piesei nu e ales la întâmplare, ştiindu-se că Balcanii au fost "butoiul cu pulbere al Europei".
Dramaturgul reuşeşte să sublinieze foarte bine unele realităţi ale războiului din fosta Iugoslavie, cum ar fi: violurile organizate de soldaţi, violenţa excesivă, lipsa de autoritate, haosul, toate pe un substrat uneori comic. Totodată este redată drama omului din Balcani, care tânjeşte spre modelul de democraţie american, dar care nu reuşeşte să se adapteze noului model, şi care pare că rămâne prins cu cleştele parcă de lumea din care provine. Finalul este unul tragic, marea dragoste se destramă din cauza mirajului american a unuia dintre personaje.
Un detaliu important, ce introduce spectatorul în mediul balcanic este muzica folosită, muzica sârbească, foarte bine aleasă ritmată, care ilustrează şi mai bine zbuciumul sufletesc al personajului principal.
Distribuţia piesei "Butoiul cu praf de pusca" de Dejan Dukovski, în traducerea Alexandrei Goreska.
Anghele - Costin Gavază
Tatăl, omul - Ion Vântu
Aţe, Ggiore - Mihai Crăciun
Ana - Ionela Nedelea
Dimitria - Eduard Marinescu
Sveto - Csaba Ciugulitu
Boris - Vlad Chico
Andreea - Marina Timcu
Ghela, Jimmy - Iulian Praja
Poliţistul - Adrian Şovar
Asistent scenografie: Annamária Szábó
Scenografia: Ioana Popescu
Regia artistică: Sorin Misirianţu
Mulţumesc frumos trupei de teatru "Liviu Rebreanu" a Teatrului Naţional din Târgu Mureş pentru minunata seară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu