23 apr. 2015

TIGAN vs RROM... sau arta de a nu discrimina la romani...

Romania, in ultimii 25 de ani face toate lucrurile pe dos... se fura ca in codru si cei vinovati, desi sunt condamnti, raman cu averile intacte, se dau legi sau Ordonante de urgenta a Guvernului aplicabile pentru 1 persoana, se da o lege care spune ca pentru a evita discriminarea cetatenilor de etnie tiganeasca, acestora ar trebui sa li se spuna RROMI. Si de aici ni se trag toate, in ultimii 10 ani, sau 15, daca e sa extindem perioada putin. Sa nu se supere tiganii, dar termenul de rrom, e foarte asemanator acelui de roman, si e confundat in afara, echivalat chiar, rrom=roman. Ceea ce nu e deloc adevarat. Tigani sunt si in Ungaria, in Serbia, in Germania, sunt peste tot, in lume, nu numai in Romania. Doar in Romania li se spune RROMI, in rest sunt tigani, peste tot.




Tiganii, sau rromii, hai sa ii numim pentru inceput asa, si voi ajunge sa imi motivez alegerea mai incolo, este acea etnie, care stie toata lumea, tot romanul, ca prefera nemunca, lenevia, cersetoria, etnie in randul careia criminalitatea cunoaste un grad destul de ridicat, si unele dintre pirande se mai dau si vrajitoare, inseland, escrocand si facand evaziune fiscala. O mica parte din randurile acestei etnii lucreaza cinstit sa castige o paine, mai nou studiaza la universitate, bravo lor. Datorita legii nediscriminatorii la adresa acestei etnii, tiganii, pe care trebuie sa-i numim RROMI, ni se trage tot raul in Europa si nu numai, in lume. Si sa si argumentez acest lucru.

Etnia tiganeasca, este cunoscuta in intreaga Europa cu un termen echivalent al aceluia de tigan. Din Spania, prin Franta, Germania, Italia, Ungaria, Serbia, Bulgaria si pana in Rusia tiganii au termeni care se aseamana foarte mult cu cel din limba romana. Spaniolii ii numesc gitanos, francezii le spun gitanes, nemtii le spun zigeuner, italienii - zingari, maghiarii din Ungaria le spun cigany, sarbii scriu цигански si citesc ciganski, bulgarii scriu циганин, citesc tsiganin, rusii scriu цыган, citesc tsygan. Nu e nici o rusine ca fiecare etnie sa-si recunoasca identitatea lor, sub care sunt cunoscuti: maghiarii sunt maghiari, si se mandresc cu asta, sasii sunt sasi, si sunt foarte mandrii de identitatea lor culturala, tiganii de ce nu ar recunoaste ca sunt tigani. Eu personal nu am nimic cu nimeni... nu discriminez pe nimeni, nu jignesc pe nimeni, atata timp cat nu sunt jignit, respect pe toata lumea, fiecare fiinta umana, daca sunt la randu-mi respectat.  Muzica e tiganeasca, dansul e tiganesc, reteta se numeste muschi tiganesc. De ce sa nu le pot spune tigani, cand eu ii stiu de 34 de ani sub numele asta. 

Probabil va intrebati de ce scriu acest articol. Ei bine, seara aceasta am vazut ca un deputat face un sondaj pe reteaua de socializare Facebook, pe tema RROM vs TIGAN, link-ul aici. Raspunsurile sunt 100% pentru al doilea termen. Deci hai sa ii numim tigani, cum au fost numiti secole de-a randul, pana la inceputul anilor 90. 

Niciun comentariu: