3 feb. 2010

Mihai Eminescu, sfant?

Da, ati azit bine. Aseara, desi am ajuns acasa destul de tarziu, mi-am permis sa verific revista presei, in cautare de evenimente noi sau in incercarea de a ma pune la curent cu noutatile. 

Aseara, am intrat pe 9AM, si acolo se zicea ca o liga de scriitori a cerut Bisericii Ortodoxe ca Eminescu sa fie facut sfant. 


Mai, romanilor, voi v-ati sclerozat la creier sau ce naiba aveti? Cum puteti propune un astfel de gest? Toti curvarii ajung sfinti in Romania? Nu contest calitatile de poet sau publicist ale domnului Eminescu, la care era foarte bazat, nenea, sau faptul ca a ajuns un simbol al Romaniei, dar sa ne amintim ca Facultatea de la Viena nu si-a terminat-o, si ca, atunci cand a murit a decedat din cauza sifilisului. Aceasta boala periculoasa, o faceau in acele vremuri cei ce frecventau femeile usoare sau curvele si oare v-ati gandit ca Biserica ar accepta acest lucru?

Cum oare a contactat Eminescu sifilisul? Scriind poezii de dragoste pentru iubirea vietii lui, Veronica Micle, avand relatie platonica cu ea si cu toate femeile  din jur, ce i se perindau prin preajma, traind ca un sfant, prin abstinenta sexuala? Nu, oameni buni, ci facand sex cu toate pe care le-a putut prinde si ingramadi intr-un colt de mahala, crasme sau prin cine stie ce camere insalubre din lupanarele Iasului.

Voi, zau, stiti ce conditii trebue sa indeplineasca o persoana ca sa ajunga la statutul de sfant?

Parerea mea e ca o prima conditie, pentru a pretinde la statul de sfant, sau de a fi numit sfant, trebuie sa ai o viata din punct de vedere moral curata, "sa nu preacurvesti", asa e termenul folosit de Biserica, iar domnul ce l-ati propus dumneavoastra PICA DIN PRIMA la testul de moralitate.





3 comentarii:

Unknown spunea...

1. Sunt convinsa ca pe Dumnezeu nu prea Il intereseaza ce sfinti avem in calendar, Ii pasa de toti dintre noi, mai mult sau mai putin sfinti.
Sfintii din calendar au fost "numiti in functie" de catre alti oameni, deci Dumnezeu probabil ca se amuza sau isi rade in barba de " arogante" de genu'.

2. Si daca il fac sfant ce? Doar nu cere de mancare :)
De ne-ar da si o zi libera prin lege de 15 ianuarie si una de 15 iunie, eheeee, asa nu te-ai mai indigna, nu-i asa?

Cu stima,
Teo

Marylina spunea...

Hey, si Stefan cel Mare e sfant si a omorat mii de oameni si a facut sex mai in conditii mai "neortodoxe" decat Eminescu.

Ce mai conteaza un sfant in plus? :))
Nu cere de mancare =)).

Laura spunea...

Ei asa suntem noi romanii. Fie incercam sa ridicam "la cer" pe multi, fie ii "impuscam" pe toti.
Ce sa zic, Eminescu e un mare poet. Sa-l lasam asa. A scris mult si ce a scris e deosebit. Ar trebui sa ne uitam la opera lui si nu la viata personala. Daca ne apucam sa ne uitam la viata personala a marilor scriitori si poeti ai lumii ne-am minuna.
Eminescu e om ca si noi si merita sa-i respectam opera nu sa ne apucam nici sa-l blamam nici sa-l ridicam la rangul de sfant.