Ciao tuturor cititorilor blogului meu. Acest week-end a-nceput puternic sub semnul "culturalizarii" creierului meu. Vineri, desi aveam dorinta de a merge la Festivalul National Studentesc de Satira si Umor, elanul mi-a fost taiat de afisul acestei "manifestatiuni", ce anunta invitati 3 formatii... una din Bucuresti, una din Timisoara, una locala. Eu n-am inteles daca mai erau si alte formatii in program, asa ca mi-am zis ca neavand cu cine merge, vremea stricandu-se si afisul dezamagitor, am decis sa raman acasa, si nu mi-a parut rau.
In schimbul hohotelor de ras de la sectiunea de interpretare a Festivalului, am ales doua filme, pe care le am pe dvd-uri, si le-am vizionat.
Primul a fost "The Reader", din 2008, cu Kate Winslet si Ralph Fiennes o drama care incepe sub auspiciile aventurii erotice adolescentului Michael Berg cu Hanna Schmitz, o controloare de bilete in perioada imediat urmatoare terminarii celui de-al razboi mondial, care l-a ajutat sa ajunga acasa dupa ce acesta se imbolnavise de scarlatina. Dupa 3 luni de izolare, tanarul doreste sa-si arate recunoastinta fata de doamna care l-a ajutat cand a fost bolnav, si incep incet-incet o aventura pasionala si secreta. In timpul intalnrilor cu ea, pe langa sex si dragoste, el ii citeste opere din literatura universala.
Drama tanarului Michael Berg se amplifica, dupa ce acesta ajunge student la Drept la Heidelberg, iar in orele de seminar asista la un proces, in care Hanna Shmitz era implicata direct, pentru crima ca memebra a garzilor SS.
Drama tanarului Michael Berg se amplifica, dupa ce acesta ajunge student la Drept la Heidelberg, iar in orele de seminar asista la un proces, in care Hanna Shmitz era implicata direct, pentru crima ca memebra a garzilor SS.
In cazul unui raport, se cere ca Hanna Schmitz sa dea o proba de scriere curtii, dar ea refuza, si-si acopera colegele, 5 la numar, pentru scrierea acestui raport, fapt ce-i aduce sentinta cu inchisoare pe viata. Motivul pentru care ea refuza sa dea proba era pentru ca aceasta era analfabeta si ii era rusine de acest detaliu din viata ei. Tanarul student la drept si-a dat seama de acest detaliu, amintindu-si de momentele de intimitate cu Hanna din adolescenta, in care el ii citea acesteia toate operele pe care trebuia sa le citeasca la scoala.
Anii trec, si avocatul Michael Berg, ii trimite in puscarie Hannei casete cu lecturi din operele citite in copilarie ei. Aceasta se ambitioneaza si incepe sa invete sa scrie si sa citeasca singura, ajungand sa citeasca opere de mare anvergura ca "Razboi si Pace", "Odiseea". Hanna se sinucide cu o seara inainte de a putea iesi in cele din urma din inchisoare. El lasa prin testament o suma de bani unei femei, care afost supravietuitoare a crimei pentru care a fost acuzata, dar pana la urma acei bani se vor duce prin inteelgere cu dna respectiva, la o organizatie evreiasca de combatere a analfabetismului.
Trairile studentului la Drept sunt tot mai intense, pe masura ce procesul inainteaza, devine si el implicat sufleteste, si parand ca sufera odata cu Hanna.
Al doilea film vazut vineri seara, la recomandarea surorii mele a fost Twilight, care-mi tot canta refrenu` ca vom merge sa vedem la cinema parte a II-a, New Moon, si cica daca nu vad prima parte, nu inteleg filmu`. M-am conformat. Acum presupun ca toata lumea stie acest film: poveste de dragoste intre un vampir si o fata. "How romantic!" sa-l parafrazez pe varul meu, Patrick.
Partea a doua a procesului de "culturalizare" il consta faptul ca am realizat cat de multe am de citit, si m-am apucat cu sarguinta. Am inceput cu "Scrierea latina in Evul Mediu", "Izvoare privind Evul Mediu Romanesc. Tara Hategului in sec. al XV-lea", pentru Masterul de Biblioteconomie la Cluj, "Religiile Lumii" pentru un seminar la Masterul din Mures, si "Memoriile" lui Napoleon. Plus, pe langa asta, am primit, in absenta, un contrareferat, din Jacques Le Goff - "Negustorii si Bancherii in Evul Mediu". Deci, am ce baga, nu ma voi plictisi, plus job.
Un week-end placut!, cat a mai ramas din el.
Un week-end placut!, cat a mai ramas din el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu