14 feb. 2010

Internat in "Clinica Amantilor"

Buna dimineata, dragi cititori ai blogului meu!

Aseara pot sa zice ca a fost una dintre cele mai frumoasae seri de "culturalizare". Da, acest proces, este unul continuu. Dar sa va zic de unde a venit ideea sa merg la teatru. Mama mea, o iubitoare a teatrului, vazuse accidental la televizor anuntul, cu privire la o promotie a Teatrului National din Targu Mures, cu trupele "Liviu Rebreanu" si "Tompa Miklos" de Sf. Valentin, cu piese de teatru, comedii cu teme romantice. Eu de la prima piesa, marti am reusit sa ma sustrag. Dar vazand-o cu cata placere si entuziasm a venit de la teatru,  mi-am zis "la urmatoarea piesa ma duc si eu". Si, a fost sa fie "Clinica Amantilor". Nu mi-a parut rau ca am mers, sincer. Dar ce ziceti sa va prezint si dumneavoastra intortocheatele ite ale firului actiunii acestei piese. 

"Clinica amantilor" (Key for Two) de John Chapman si Dave Freeman, prezinta viata unei femei maritate, Harriet, ce duce o viata amoroasa duplicitara, in sensul ca pentru a se intretine, traieste cu 2 barbati, Gordon si Alec. Acestia nu se cunosc unul pe altul, deoarece cu multa abilitatate, Harriet reuseste sa ii succeada unul cate unul in patul ei, evitand cunoasterea reciproca a acestora. Actiunea pare sa ia o turnura, cand in viata deja plina de erotism, apare prietena cea mai a Harriet-ei, Anne. Amandoi, atat Gordon, cat si Alec, ajung sa o cunoasca si pare sa li se aprinda calcaiele dupa aceasta aparitie feminina, o femeie foarte frumoasa. 

Intriga nici nu ajunge inca la punctul culminant, acesta fiind atins odata cu momentul in care Gordon isi luxeaza piciorul in bucataria Harriet-ei si intr-un moment de neinspiratie, o suna pe sotia lui, care-l astepta, sa-i spuna ca s-a accidentat la picior si ca e internat intr-o "clinica particulara", pentru ingrijiri medicale. 

Anne ii face jocul prietenei sale, in momentul in care Alec isi face aparitia. Ea pretinde ca cel accidentat, Gordon e sotul ei, Richard, un medic veterinar, venit dupa ea tocmai din Noua Zeelanda, pentru a o face sa se impace cu ea, iar pe Alec il  face sotul nebun al Harrietei, Bob, pentru Gordon. Totul pare sa se fi rezolvat pentru o seara, astfel incat Harriet sa scape basma curata din toata afacerea aceasta. Dar, la un moment dat isi face aparitia Richard, adevarul sot al Annei, mort de beat, care cade lat, dupa ce lovit in cap. 

Regizorul reuseste sa puna in scena foarte bine o piesa in care umorul si neprevazutul sunt cuvintele cheie, reusind sa tina publicul su sufletul la gura si intr-o continua stare de ras, datorata evenimentelor de pe scena. 

La un moment dat, in noapte isi face aparitia Magda, sotia lui Gordon, care vrea sa-si vada sotul, acesta fiind inchis in baie de Harriet. Cu mult tact, Harriet reuseste, impreuna cu Anne, s-o convinga pe Magda, ca aceasta cladirea in care a intrat e o clinica, la un moment dat facandu-si aparitia si Richard, in postura de medic. 

Finalul piesei reuseste sa reuneasca cuplurile, prin venirea sotiei lui Alec, care cu un pistol, vrea sa-si ia sotul acasa. Si aceasta e dusa de nas, usor, prin faptul ca Alec ramase blocat cu spatele, si "asistenta" Anne il vindeca, pentru moment. cuplurile formate, Gordon si Magda, Alec si Mildred, parasesc scena, plecand acasa, iar Anne se impaca cu Richard, Harriet ramand singura si trista la final.

Piesa a fost foarte bine pusa in scena prin faptul ca, in fiecare clipa aare ceva nou, neprevazut ce reuseste sa tina  spectatorul cu sufletul la gura si razand, transpunand parca asupra lui actiunea, trairile personajului principal, suspansul, teama, frica, de a nu ramane singur.

Teatrul National Targu-Mures
Trupa "Liviu Rebreanu"

"Clinica Amantilor" (Key for Two)
de John Capman si Dave Freeman
Traducerea  de Costin Manoliu si Anca Florescu

Regia Artistica:
Claudiu Goga

Distributia piesei:

Gordon - Dan Radulescu;
Harriet - Rodica Baghiu;
Alec - Nicolae Cristache;
Anne - Bianca Farcas;
Richard - Costin Gavaza;
Mildred - Monica Ristea;
Magda - Elena Purea.

Multumesc frumos actorilor pentru minunata seara si spectacolul oferit.

Niciun comentariu: