6 nov. 2008

Trăim într-o lume nebună...

Ieri seară ieşind de la şcoală, (Masterat, pentru cine se miră ce şcoală mai fac acum), mă îndreptam spre centrul oraşului pentr a merge la bibliotecă. Aşteptam la semafor, ca acesta să se schimbe pe culoarea verde la pietoni să trec strada. Era o coadă mare de maşini la semafor, iar cei din urmă, s-au apucat să claxoneze ca nebunii. Dar ei nu vedeau că şi cei din faţă s-au oprit pentru că trebuiau să acorde prioritate celor ce veneau din dreapta. Trăim aşadar într-o lume în care, din păcate, oamenii încep să fie tot mai grăbiţi, tot mai impacientaţi, stressaţi, în care grija zilei de azi şi a celei de mâine, ne preocupă în procent de 90%. De semenii noştrii, cei care trec pe stradă pe lângă noi, fie în trafic, începe să nu ne pase absolut de loc, devenind egoişti în procent de 100 %.

O altă chestiune, care mă face să afirm că trăim într-o lume nebună, e faptul că, candidatul afro-american, Barack Obama, la preşedenţia Statelor Unite ale Americii a fost ales Preşedinte al acestei ţări. Dacă afirmai acest lucru în urmă cu 50 de ani urmă, riscai să fii bătut măr în America, sau chiar ucis, dacă îţi căscai gura din greşeală pe tema asta în faţa, membrilor temutului, odată KKK.

Acest preşedinte, Barack Obama, intră în istorie, fiind primul preşedinte de culoare al SUA, spărgând parcă, tiparele de alegere ale preşedinţilor americani. Citeam într-un curs de facultate, că există un criteriu foarte precis de alegere al preşedinţilor americani... WASP... pentru cine nu ştie, WASP = white, anglo-saxon, protestant. Acum s-a schimbat puţin în afro-american, islamic.

Eu nu am înţeles sistemul bipartid american, republican versus democraţi, deşi am studiat istoria, dar mă bucur nespus că dl. Obama a câştigat alegerile, nu ştiu de ce, dar sigur nu din ra'iuni politice, probabil datorită faptului că simpatizam oarecum cu ei, afro-americanii, încercând să le înţeleg greutăţile cu care s-au confruntat timp de secole şi sperând că într-o zi, vor putea arăta întregii lumi, şi mai ales americanilor rasişti, cine sunt ei cu adevărat şi ce forţă au. Acum urmează să vedem ce decizii va lua, cel ce e numit "cel mai puternc om de pe planetă", din ipostaza funcţiei pe care o deţine.

Niciun comentariu: