1 dec. 2012

LA MULTI ANI!, Romania

LA MULTI ANI!, Romania. Ne apropiem cu pasi repezi de centenarul Unirii de la 1918. Aceasta Unire a tuturor romanilor, a fost posibila datorita infringerii Puterilor Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman) in Primul Razboi Mondial. La 1 decembrie 1918, romanii din Transilvania in urma unei Marii Adunari Nationale au proclamat Unirea Transilvaniei cu Romania, formata la acea vreme din Moldova, Tara Romaneasca, Basarabia si Bucovina (ultimele doua alipite teritoriuli romanesc in 1918-Basarabia-27 martie Bucovina-28 noiembrie 1918), devenind Regatul Romaniei.

Stema Regatului Romaniei dupa 1 Decembrie 1918

In baza celor 14 puncte wilsoniene, cu privire la dreptul de determinare a popoarelor, romanii, majoritarii numeric in fata maghiarilor, secuilor si a sasilor, au hotarat sa se uneasca cu Romania. Ca si 1859, 1866 si acum, la 1918, au pus marile puteri europene si SUA, in fata faptului implinit. Tratatul de la Trianon semnat in Palatul Trianon de la Versailles, lasa un gust amar Ungariei, ca stat invins, succesor al monarhiei dualiste Austro-Ungare.

Stema Ungariei

Stema Transilvaniei













Incep sa inteleg tot mai bine de ce maghiarii sunt atat de obsedati in a revizui acest tratat care a insemnat sfarsitul reatului Sf. Stefan. In urma acestui tratat, Ungaria pierde teritoriile Cehiei, Slovaciei, Croatiei, Sloveniei si a Serbiei, adica 71% din teritoriul monarhiei dualiste Austro-Ungare, si 63% dintre populatia ne-maghiara.



Pe langa asta, e suparator sa pierzi un teritoriu pe care l-ai controlat aproape 1000 de ani. Etnicii maghiari, nobilimea, in general, se temeau foarte tare sa acorde si sa acceptte drepturile romanilor greco-catolici, acordate de cea de-a doua Diploma Leopoldina din 1701, deoarece asta insemna pierderea status-quo-ului si a drepturilor lor.

Transilvania, e un teritoriu bogat in paduri, gaz metan, sare si multe alte bogatii. Pierderea controlului asupra exploatarii acesor bogatii i-a intristat foarte tare, si UDMR-ul in ziua asta, va marsa pe ideea boicotarii tratatului de la Trianon si ideea revizionista va fi iar si iar pus pe tapet. In nici o alta tara, fosta membra a Imperiului Austro-Ungar, etnia maghiara nu pare atat de acida pe tema revizionista, sau chiar daca sunt, nu au un ecou atat de puternic. De ce nu sar si sasii sa-si ceara drepturile, sa administreze orasele Brasov, Sibiu, Sighisoara, Bistrita?

Stema Romaniei contemporane

Haideti sa ne bucuram cu totii, romanii de pretutindeni, de aceasta zi, indeferent de etnia pe care o avem: maghiari, sasi, seci, romani, tatari, turci sau oricare alta dintre ele.

Steagul Romaniei