11 oct. 2010

Sunshine X 2 sau 2X miracole

Joi, intrand in concediul de odihna, mi-am spus ca ar trebui sa ma rasfat si sa urmaresc un film bun. Cu vreo doua saptamani inainte, Roxana, o prietena foarte buna, mi-a recomandat filmul Sunshine. Era vorba de filmul din 1999 cu Ralph Fiennes. Dar eu nu am stiut initial acest lucru, si am ajuns sa urmaresc mai bine de 3/4 de film SF, cu acelasi titlu. Eu nu sunt un fan al acestui gen de film, insa filmul m-a acaparat, si am zis ca merita sa-l vad tot. 

In filmul Sunshine, cel din 2007, SF, actiunea se desfasoara in jurul unui echipaj de 8 oameni trimis pe o nava, Icarus II, care avea misiunea de a reaprinde Soarele, care incepea usor-usor sa se stinga, printr-o explozie. Pamantul era afectat de acest lucru, deoarece clima se racise foarte mult, ajungandu-se la o noua era glaciara si la o perioada de intuneric continuu. Toate merg bine pe nava, pana in momentul in care, in jurul planetei Mercur este descoperita prima expeditie Icarus, care avea acelasi scop. Comunicarea cu Pamantul fiind pierduta, misiunea Icarus I a fost considerata esuata. Tensiunile incep sa apara in momentul in care trebuie sa se ia decizia daca trebuie sa urmeze planul si traiectoria prestabilite sau daca ar fi mai bine sa intercepteze  nava Icarus I cu incarcatura ei explozibila, marind astfel sansele de reusita, considerabil. Totul esueaza, deoarece capianul de pe Icarus I ajunge la bordul Icarus II si incearca sa saboteze ducerea la bun sfarsit a misiunii. Cu mari eforturi, ultimul membru al echipajului reuseste sa detoneze bomba, si sa duca la bun sfarsit misiunea.

Filmul prezinta imagini ale Cosmos, unde nava incepe sa se confrunte cu dificultati tehnice, iar doi dintre membrii echipajului, capitanul si cu eroul salvator, incearca repararea navei, plutind in imponderabilitate. Sincer sa fiu filmul nu m-a prea impresonat, dar actiunea si tensiunea creste odata cu apropierea de final, din momentul in care Pinbacker, capitanul de pe Icarus I ajunge la bordul Icarus II, si face din acest film un film care pana la urma te face sa exclami: "Wow! O fost bun filmul. O meritat efortul de a-l viziona si timpul acordat."






Al doilea film Sunshine, e saga familiei evreiesti Sonnenschein din Budapesta, istoria familiei de-a lungul a 3 generatii, de la pozitia umila in societate la cea de mare putere. Centrul filmului e Valerie Sonnenschein, care-si va schimba numele mai apoi in Valeria Sors. Ivan Sors prezinta cronologic modul cum bunica ei, ajunsa orfana (in urma exploziei laboratorului tatalui ei care, farmacist fiind prepara un medicament traditional  dupa o reteta secreta), ajunge in casa unchiului ei unde se indragosteste de Ignatz, verisorul ei. Povestea de dragoste dintre cei doi, Valeria si Ignatz trece peste orice obstacol. Ignatz, ajunge sa fie un judecator militar in Austro-Ungaria, dar odata cu terminarea razboiului e condamnat pentru masurile lui si se vede nevoit sa se retraga. 

Filmul, atat de bine structurat si inchegat, ilustreaza viata si greutatile vietii lui Adam Sors, care face efortul de convertire la crestinism din religia iudaica, pentru a atinge performanta sportiva suprema, si anume campion olimpic de scrima. Toate acestea sunt in zadar, deoarece regimul horthyst din Ungaria il trimite in lagar pe marele campion, care sub ochii fiului sau este ucis cu brutalitate.

Fiul sau, Ivan, iesit din lagar se inscrie in randurile Partidului Comunist, ajungand prin pozitia sa-l ancheteze pe cel ce i-a fost mentor, in cele din urma prietenul sau fiind ucis, in urma uma unei conspiratii si tradari. Ivan renunta la cariera militara si revine la numele de Sonnenschein, cel care ii aduce linistea sufleteasca spre care tanjisera bunicul si tatal sau. Cele 3 trei generatii, cunosc fiecare apogeul puterii (Ignatz judecator militar pe front, chemat in audienta de imparat; Adam, campion national si olimpic de scrima; Ivan, maior in armata maghiara). Ajungerea in varful ierarhiei e foarte anevoioasa pentru fiecare dintre generatii, dar declinul, caderea e brusca.

Ralph Fiennes intruchipeaza cu succes pe Ignatz, Adam si Ivan la varsta maturitatii, si dramele pe care acestia le traiesc cu atata pasiune. Filmul are uneori un decor remarcabil in culori vii de o remarcabila expresivitate, dorind parca sa augmenteze trairile eroilor. Un film palpitant, cu o coloana sonora vibranta.



Aceste doua filme vi le recomand cu caldura! In special cel de-al doilea...

Va doresc o zi buna si placuta.

Niciun comentariu: