5 nov. 2012

Motiv de mandrie

Avem, precum stiti, o tara foarte frumoasa, cu tot felul de bogatii, peisaje, locuri frumoase si interesante de vizitat. Avem statiuni balneo-climaterice, avem statiuni montane, avem monumente, avem localitati antice, medievale, si muzee contemporane, si rezervatii care mai de care mai unice si mai importante ce ar putea atrage atentia. 

Din pacate, noi romanii nu stim sa le valorificam a adevarata lor valoare, iar statiunile si cladirile lor sunt lasate in paragina, si noi promovam acea Mare Neagra intr-una, cand avem Baile Herculane (statiune de bai recunoscuta pentru efectele lor benefice din antichitate si de pe vremea Imperiului Habsburgic); avem baile din judetele Harghita si Covasna (lasate sa intre in paragina totala), avem Sovata, Praid, Turda - doar cateva din importantele mine pentru tratament din Romania; avem muntii Carpati cu cheile lor; avem manastirile din Moldova, pe care mai nimeni nu se incumeta sa le viziteze, avem case memoriale: Ion Creanga, Veronica Micle, Liviu Rebreanau, casa lui Octavian Goga de la Ciucea; avem castele: Pelles, Pellisor, Bran (retrocedat casei de Habsburg, daca bine imi amintesc); castelul Huniazilor; biserici si catedrale: Biserica Sf. Mihail din Cluj; Biserica Neagra din Brasov, Biserica de la Curtea de Arges, Turnul Chindiei de la Targoviste, si multe altele, plus rezervatii: de zimbrii, bujor de camp, nufar. Pe langa acestea, exista numeroase alte obiective din fiecare categorie, pe care poate nu le cunosc sau imi scapa.

Recent, francezii au catalogat un alt obiectiv din Romania drept cel mai frumos. E vorba de Cimitirul vesel de la Sapanta care este cel mai frumos cimitir din lume. Pare un lucru paradoxal, ca un cimitir sa fie categorisit vesel. Acest cimitir isi primeste renumele prin epitafurile vesele ce se gasesc la cruci, pe fondul albastru al lemnului de stejar cioplit. Traditia acestora incepe la 1935 cand poetul, scultorul Stan Ioan Patras, realizeaza primele cruci albatre cu epitaf vesele cioplite pe ele. Acestea redau viata si motivul mortii persoanei, intr-un chip haios. 


Ar trebui ca strategia de turism a Romaniei sa se axeze pe toate aceste obiective si frumusetile acestei tari, sa reconditionam ce trebuie reconstruit si sa dam folosintei cu scopul de a atrage cat mai multi turisti. Acesta este doar unul dintre frumoasele obiective.

Niciun comentariu: