15 mar. 2010

O masura proasta de management, pierdere de imagine...

Nu stiu daca ati auzit sau nu de ultima gaselnita in materie de facut economie a Ministerului Culturii. Aceasta este interzicerea teatrelor de a mai printa afise si anunturi promotionale cu programul, caietele de spectacol si orice alt material promotional. 

Aceasta masura, omoara si mai mult cultura romaneasca, deoarece omul mergand pe strada vede afisul, si-si spune: " La piesa asta am de gand sa merg" si poate ca mai cheama cu el si pe altii, sau le spune, "uitati-va pe afisul acela al spectacolului de teatru, mergem?". 

Astfel, daca aceasta masura intra in vigoare de la 1 aprilie, teatrul va avea de suferit o mare lovitura sub centura, el ne mai fiind in stare sa-si promoveze spectacolele celor interesati, iar dintr-o masura economica, ce unora le-ar parea buna, se aduce un prejudiciu de imagine teatrului, el ramanand singur si inchistat in cladirea propriu-zisa a teatrului, iar lipsa de promovare a spectacolelor ce se vor juca pe scena, fie la Sala Mare sau la Sala Mica a Teatrului National din Tg. Mures sau a oricarui alt teatru din orice alt oras, va duce la diminuarea treptata a spectatorilor in sala de spectacole si poate chiar la sali goale, in loc sa-i atraga si sa-i ademeneasca sa umple salile, ceea ce nu e de dorit.

Si aici nu doar teatrele vor avea de suferit, ci toate institutiile de cultura, opere si teatre lirice,  filarmonicile,  banuiesc. Unde ati mai vazut in lume un teatru, o opera, care sa nu aiba afise cu spectacolele ce se joaca pe scena respectiva, cu rolul de a atrage cat mai multi spectatori. 

Acesta este rolul afisului, ca prin imaginea ce o promoaveaza, sa atraga cati mai multi spectatori in sala respectiva de spectacole, chiar si oameni ce trec pasager prin oras, sau turisti, daca inteleg limba in care se joaca si considera ca piesa merita atentia lor. 

Teatrul romanesc, opera si toate institutiile de cultura isi vor pierde spectatorii.

Eu de exemplu, anual, urmaresc doua trei spectacole de concert filarmonic, desi mi-as dori ca odata pentru totdeauna sa-mi fac abonament sa pot merge la toate spectacolele. Cum voi mai sti eu acum, cand va fi spectacolul meu favorit, concert din muzica de filme, daca filarmonica va fi in imposibilitatea de a mai printa afise prin care sa anunte ce spectacol urmeaza.

Astia ce au propus aceasta masura chiar nu stiu putin management? Da` sa-i debarce din functii pe toti incompetentii.

Niciun comentariu: