16 iun. 2009

Limbaj de lemn si pupincurism....

Azi, vizionand niste stiri sportive, mi s-o urcat zaharul la cap si m-am infuriat... Vreti sa va spun de ce?... Va spun...

Uitandu-ma la televizor, act ce-l fac destul de des in viata mea cotidiana, vad la stirile sportive, ca se vorbeste doar despre fotbal, dar nici acelea nu sunt cu adevarat stiri sportive. Vreti stiri sportive cu adevarat?, urmariti Eurosport sau Eurosport2, si veti vedea profesionalismul si obiectivitatea cu care aceste doua canale trateaza sportul. La noi, in categoria stiri sportive intra tot feluri de can-can-uri, (ce masina si-a tras un oarecare fotbalist, Becali e suparat pe suporteri, etc), si sunt prezentatede tot felul de domnisoare care nu sunt interesate decat sa-si arate decolteurile si sanii lor cat mai mari, iesiti din decolteurile lor cat mai adanci pe sticla. Pe langa toate acestea, pentru a caracteriza fotbalul, se foloseste o expresie, care, pe mine, sincer, ma zgarie la urechi "FOTBALUL - SPORT REGE".

E cumva vreo gluma? Sport rege s-ar putea numi atunci cand acel sport domina competitiile europene intercluburi 5-10 ani la rand, cand castiga 5 Campionate Mondiale, 10 Europene, iar echipa nationala e temuta de toti in lume. In momentul de fata, acest lucru nu se poate spune despre fotbalul romanesc. Romania nu va castiga niciodata, dar NICI-O-DA-TA, vreun Campionat Mondial, European, nu va mai castiga vreodata Champions League sau Europa League. Si vreti sa va spun si de ce?. Am avut la inceput sezonului 08/09, in cupele Europene, 5 echipe se pregateau sa evolueze in Cupa UEFA, daca treceau de tururile preliminarii, si doua in Champions League. Echipele care se pregateau de UEFA Cup, n-au ajuns in grupe... de ce oare? cat despre Champions League, Cluju` a incercat sa faca o figura frumoasa...

Fotbalul din Romania e prea murdar, plin de dari de mita, la arbitrii, aranjamente intre cluburi. suspiciuni la fiecare fault neacordat ca arbitrul ar putea fi fost corupt, cu scopul de a nu vedea, intentionat, acea greseala din joc. Doar gura e de conducatorii cluburilor, cat despre performanta, ea lasa de dorit si se lasa asteptata, prea mult.

Fotbalistii romani au fost invatati cu salarii mari, dar nu au calitate in joc, exista vreo doua trei exceptii... Florin Costea, pe mine m-a impresionat in aceasta editie de campionat; Bucur, care la varsta lui, mai fuge de mananca pamantul, si are o mare sete de gol si inspiratie. In rest, e varza.

O alta expresie care ma irita la urecha interna, cand o aud, e comparatia, "Champions League - Masa bogatiilor". O castiga, cine joaca serios, si investeste munca constant si e serios... Cine se trage pe cur, sta acasa si se uita la Barcelona - Manchester United. Nu mi se pare corect sa cataloghezi astfel o competitie, ce aduna cele mai bune echipe ale unui continent. E foarte adevarat, ca ajunge acolo, doar acela ce investeste o gramada de bani.

Dar cand citesti, cum am citit eu azi, ca 7 jucatori romani de tenis ataca cu mari perspective Turul I al turneului de Grand Slam de la Wimbledon, parca iti mai revii din nervii care ti-i face sportul romanesc. Si cand Sorana Carstea, e una dintre ele, parca te ia cu un suras placut, in coltul gurii, gandindu-te la performanta ei frumoasa de la Roland Garros.

Au trecut vremurile de aur ale atletismului romanesc, cand aveam o Gabriela Szabo sau Violeta Beclea Szerkely care participau la Turneurile Golden League, sau de cand Nationala de Gimnastica a Romaniei, facea legea la toate Campionatele Europene, Mondiale, turneele si Jocurile Olimpice la care participa.

Sportul romanesc a picat in mizerie, ne place si ne complacem aici, si parca nu mai reusim sa iesim. Ne bucuram de performantele unei Sorana Carstea si altora ca ea, dar nu facem nimic sa-i sprijinim, sa promovam si sa ajutam tinerele sperante sa ajunga la cariera pe care o viseaza.


Niciun comentariu: