26 feb. 2010

"Road to Perdition " - a great film...

Aseara, deoarece ma simteam foarte rau si boleam in pat, behaind parca mai mult decat tusind, din cauza unei amigdalite ce am contactat-o saptamana trecuta, mi-am zis ca e o ocazie foarte buna sa mai vad din filmele ce le-am scos la recomandarea vreun site de cinema sau a vreunui/ei prieten/e si n-am apucat sa  le vad. Camera nefiind in totalitate restaurata, aveam la indemana doar o mapa cu vreo 10 dvd-uri cu filme, restul aflandu-se inca in bucatarie. Am ales un film, si a fost sa fie "Road to Perdition", si nu mi-a parut rau. E un film extraordinar.

Dar ce ziceti sa va prezint putin firul epic al acestui superb film.


Filmul "Road to Perdition", relateaza povestea dramatica a copilului Michael Sullivan interpretat de Tyler Hoechlin, care, la varsta de 12 ani vede cu ce se ocupa tatal sau, Michael Sullivan (interpretat de Tom Hanks), intr-o noapte ploioasa de iarna, si anume era ucigas platit.

Titlul filmului are doua valente, din momentul in care sotia si ce-al doilea fiu al protagonistului, Peter, sunt ucisi. Una, e calea pierzaniei, pe care tatal, Michael Sullivan se pornise, si cum sunt toti tentati sa interpreteze filmul, insa mai e un inteles al titlului, si anume, drumul spre Perdition, localitate in care locuia una din matusile copilului Michael Sullivan. Ambele destinatii presupun efectuarea unui drum, insa daca in cazul celui dintai e calea spre pierzanie, moarte, la destinatie "nimeni nu va atinge Raiul", precum spune Paul Newman la un moment dat (care-l interpreteaza pe seful crimei organizate, John Rooney), deci un drum spre osanda, celalalt drum e drumul spre salvare, spre supravietuire.

Dupa uciderea celor doi membrii ai familiei, Michael se gandeste la razbunarea acestora, si anume sa-l ucida pe fiul lui John Rooney, Connor (interpretat de Daniel Craig), pentru uciderea familiei sale. Momentul refuzului altui sef de banda criminala, reprezinta pentru micutul Michael Sullivan, momentul de maturizare si constientizare, ca numai el poate sa-l ajute pe tatal sau sa se razbune, si ca in fond e o afacere strict de familie.

Pe urmele lui Michael Sullivan e pus un ucigas platit periculos, un ziarist-fotograf, care la prima vedere nu pare prea ofensiv, insa tocmai de aceea el este asa pentru ca loveste imprevizibil, iar acum incepe cu adevarat actiunea, si lupta pentru supravietuire. 

Michael Sullivan incearca pe cat posibil sa-l tina pe fiul sau departe de lumea armelor si a crimelor in care era implicat, invantandu-l sa conduca masina, fiind astfel un real ajutor misiunii sale, nevroind ca si fiul sau sa aiba acelasi destin ca si el. 

Finalul filmului e plin de suspans si dramatism, Michael Sullivan tatal, fiind impuscat de la spate de doua ori de cameramanul ucigas, dupa ce executa pe toti membrii familiei Rooney, moment in care isi face aparitia fiul, care vrea sa-si salveze tatal, insa nu are taria de a apasa tragaciul. Acest moment reprezinta salvarea fiului de aceasta lume a ucigasilor platiti, deoarece cu ultimele forte, tatal il executa pe cel care fusese trimis sa-l omoare.

Va recomand sa vedeti acest superb film! Vizionare placuta!


Niciun comentariu: